گیاهان

با درخت انار آشنا شویم

درخت انار

درخت انار حدودا شش متر است که گل های درشتی با رنگ سرخ دارد، اما گل هایش بویی از خود ساطع نمیکنند. انار خود میوه ای دایره ای شکل میباشد در برخی مناطق زرد و در برخی سرخ پوست است. در تمام دنیا حدود بیست نوع انار با انواع مختلف و متنوعی واریته وجود دارد.

درخت انار به سرعت رشد میکند و تنه جوش و پاجوش های زیادی تولید مینماید. خار های شاخه های این درخت بسیار تیز است. ریشه درخت انار بسیار قدرتمند و توانمند است.

درخت انار

شرایط محیطی درخت انار:

درخت انار قادر است تا با آب و هوای مختلف سازگاری پیدا کند. این درخت میتواند در آب و هوای بهاری و تابستانی که بیشتر روزها آفتابی است به خوبی رشد کند. درخت انار به هیچ عنوان نمیتواند در شرایط سرمای بیشتر از 12- دوام بیاورد.

اگر سرمای زیاد بیش از حد طولانی شود ریشه این درخت آسیب خواهد دید. از طرفی هم تابش شدید نور خورشید باعث سوختن، تنه و میوه درخت خواهد شد، در نتیجه این درخت آب و هوایی معتدل و تابستانی را میپسندد و در این شرایط است که بهترین محصول خود را میرویاند.

نکته: اگر میخواهید درختان انارتان دچار آفتاب سوختگی نشوند، تراکم درختان در باغ را زیاد کنید. با این روش شما با استفاده از شاخ و برگ های درختانتان توانستید از سوختگی میوه ها جلوگیری نمایید.

درخت انار

شرایط نگهداری درخت انار:

هرس این درخت را بایستی از سومین سال زیستنش آغاز کنید، پاجوش ها را نیز باید به مرور حذف کنید. پاجوش هایی که روی سه تا شاخه اصلی درخت انارتان برامده را در سال چهارم به طور برنامه ریزی شده و روی اصول تا ارتفاع یک متر حذف کنید.

گیاه انار در نخستین سال رشد نیازی به کوددهی ندارد. اگر بیش از اندازه به انار (در 3 تا 5 سال اول)،  کود بدهید میتواند به کاهش بار منجر شود.

در دومین سال رشد و پس از فصل برداشت محصول، و یک بار هم در اولین نشانه شکوفه دهی از کودی که دارای ۸% نیتروژن، ۸% فسفوریک اسید و ۸% پتاس باشد پای درخت بریزید.

نکته: به گیاه انار نوپایتان تقویت کننده یا کود ندهید.

درخت انار

تکثیر درخت انار از راه کاشتن بذر:

دانه انار به نور خوب برای رشد مناسب نیاز دارد. اگر قصد پرورش این گیاه را درون خانه دارید، باید به فکر جور کردن لامپ های فلورسنت هم باشید که میتوانند بسیار در رشد درختتان موثر باشند.

وقتی ریشه گیاهتان گلدان را تماما به اختیار گرفت باید گلدان بزرگتری را جایگزین کنید چون رشد ریشه انار بسیار توانمند است.

برای خرید بذر درخت انار وحشی (ترشه انار) می توانید از این لینک استفاده نمایید.

برای خرید بذر درخت انار سیاه می توانید از این لینک استفاده نمایید.

برای خرید بذر درخت انار می توانید از این لینک استفاده نمایید.

درخت انار

کاشت گیاه انار با بذر (در باغچه یا منزل):

برای کاشتن انار با دانه، کار زیاد سختی ندارید، زیرا دانه های به مراقبت زیادی نیاز ندارند و به آسانی رشد میکنند. ابتدا دانه ها را از غلاف  گوشتی اطرافشان خارج کنید. در خاکی نرم و گل شل بکارید و سپس 1.5 سانتی متر روی آن خاک بریزید. گرما یکی از مهمترین نیاز های دانه انار برای رشد کردن است.

ابتدا باید دانه ها را حدودا سی تا چهل روز در دمایی معادل دمای اتاق نگه دارید تا سبز گردند. اگر میتوانید درجه حرارت خاک را بیشتر کنید تا با این کار مدت زمانی که دانه برای جوانه زدن به آن نیاز دارد را به نصف برسانید.

درخت انار

اطراف دانه کاشته شده را فویل بریزید و سپس آن را مقابل نور مستقیم خورشید بگذارید. برای کاشت دانه انار یک روش دیگر هم وجود دارد که در این جا به توضیح آن خواهیم پرداخت: برخی از باغبانان ترجیح میدهند به جای روش اخیر از شیوه ی کیسه پلاستیکی برای کاشت انار استفاده کنند. بدین شیوه که یک صافی قهوه را مرطوب میکنند و سپس آب اضافی اش را میگیرند.

دانه های بدون گوشت انار را در ربع صافی میریزند. با دقت زیاد صافی را روی هم تا بزنید سپس آن را در کیسه پلاستیکی درب دار قرار دهید. روزی یک بار به آن سر بزنید تا از جوانه زدن دانه های مطلق باشید، به محض این  که جوانه دانه ها را دیدید آن ها را در گلدان بگذارید. درخت انار حدودا پس از یک تا سه سال میوه میدهد و شما دیگر لازم نیست برای مصرف انار به بازار بروید.

برای خرید انواع بذر درخت کلیک کنید.

درخت انار

کاشت نهال درخت انار:

گودالی مناسب با اندازه نهالتان حفر کنید. سپس غرس نهال را با مقداری کود حیوانی کاملا پوسیده مخلوط میکنیم و درون گودال میگذاریم خاک را میریزیم و آن را لگدکوب مینماییم. با این کار ذرات خاک تا حد زیادی به هم میچسبند و ریشه را محکم نگه خواهند داشت.

زمانی که نهال را میکارید مواظب باشید تا قسمت یقه آن را وارد خاک کنید. اگر در انتهای چالتان لایه ای خاک رس وجود داشته باشد بایستی مقداری ماسه را با خاک آن مخلوط نمایید. به اندازه یک بیل هم کود حیوانی در انتهای چاله مخلوط کنید.

پس از انجام این کارها آبیاری درخت را شروع کنید و پس از آن که خاک آن نشست کرد مقداری خاک مجددا پای نهال بریزید.

درخت انارآفات و بیماری­ ها درخت انار:

در ادامه مقاله به آفات و بیماری های درخت انار و راه های مقابله با این بیماری ها می پردازیم.

آفات درخت انار:

شته انار مهم ترین افت انار است. برای مقابله با این آفت باید یک شیوه مبارزه مکانیکی را به کار بگیرید به این شیوه که تا زمان جفت گیری و تخم ریزی شته ها پاجوش­ها را پای درختان نگه دارید و سپس آنها را حذف کنید. در آب و هوای گرم مانند هوای یزد، حدودا آخر آذر ماه میشود.

برای حفظ دشمنان طبیعی این آفت بهتر این است که از سمپاشی در باغات انار خودداری کنید. این کار از این نظر که درختان انار به سموم شیمیایی حساس اند هم بهتر است، زیرا باعث ریزش برگ و طغیان کنه انار میگردد. مراقب باد بردگی سموم باغ های مجاور باغ انارتان باشید. از کاشت گیاهان آفت پذیر پرهیز کنید.

درخت انار

علف های هرز گلدار در سطح باغ و حواشی آن را حفظ کنید تا دشمنان شته بتوانند میان آنها رشد کنند. کفشدوزک های شکاری یا بالتوری سبز و زنبور تریکوگراما.

کرم سفید ریشه انار:

این آفت نیز مانند آفت نخست (شته) دارای دشمنان طبیعی زیادی است پرندگان مورچگان، تعدادی از میکروارگانیسم­های خاک، زنبورها و تعدادی از کنه­ هاکه نیاز به حمایت و توجه شما دارند. همچنین میتونید با تکان دادن درختان و درختچه ­ها(هنگام شب و یا اول صبح) مقداری از این کرمها را جمع آوری کنید.

درخت انار

بیماری ها درخت انار:

درخت انار بیماری های مختلفی دارد که براتون شرح میدهیم.

  • ترکیدگی میوه: این مورد از مهم ترین بیماریهای فیزیولوژیک و از جمله بیماری هایی است که بیشترین خسارت را به مزارع انارکاری کشور وارد میکند (بیشترین خسارت را کرم گلوگاه انار وارد میکند)
  • عوامل ایجاد کننده: خشکی، نامنظم بودن آبیاری، وجود واریته حساس، اختلاف درجه حرارت شب و روز، سرمای زودرس پاییزی همراه با باران. (به ترتیب از بیشترین به کمترین)
  • ترشیدگی و پوسیدگی انار
  • قارچها، باکتری­ها، مخمرها و نماتدها گاها وقتی به داخل انار میروند توانایی این را دارند که آنها را از درون فاسد و گندیده کنند و  به سرعت و یا تدریجی آنها را تخریب و نابود کنند.

درخت انار

راه­هایی برای کاهش خسارت پوسیدگی و ترشیدگی:

  • پرتودهی با اشعه گاما (100 کیلووات) باعث از بین رفتن کرم گلوگاه و همچنین کاهش رشد قارچ­های انباری میشود.
  • گاز متیل بروماید از فعالیت کرم گلوگاه جلوگیری میکند.
  • سمپاشی پیش از برداشت با قارچ کش تکنو از کپک زدگی میوه ­ها جلوگیری میکند.
  • ضدعفونی کردن انارهای چیده شده با محلول دو در هزار تکنو (تیابندازول)
  • گرمادرمانی

سوالات متداول انواع انار:

  1. چه مدت طول می کشد تا درخت انار میوه دهد؟

    حدود شش تا هفت ماه. دوره شکوفه دهی برای انارها نسبتاً طولانی است، اما ممکن است گل های بعدی که شکوفا می شوند زمان کافی برای تبدیل شدن به میوه کاملاً رسیده ندارند. رسیدن میوه برای اکثر انارها حدود شش تا هفت ماه طول می کشد، بنابراین گل هایی که در ماه فروردین و اردیبهشت شکوفا می شوند باید بین آبان و آذر آماده باشند.

  2. آیا درختان انار به آب زیادی احتیاج دارند؟

    اگرچه آن ها به آبیاری مکرر نیاز دارند، اما برای جلوگیری از بیماری ریشه باید انارها را در خاکی که خوب زهکشی شود کاشت.

  3. آیا درختان انار سریع رشد می کنند؟

    گیاهان انار با سرعت متوسطی رشد می کنند. آن ها اولین سال پس از کاشت به صورت پراکنده گل می دهند و ممکن است یک تا دو میوه بدهند. معمولاً سه سال پس از کاشت تحمل خوبی خواهند داشت.

  4. آیا برای تولید میوه به 2 درخت انار نیاز دارید؟

    انار هم خود گرده افشانی می کند و هم حشرات گرده افشانی می کنند. این بدان معنی است که شما برای گرفتن میوه فقط به یک بوته یا درخت انار نیاز دارید. پراکندگی باد گرده بسیار کم است، بنابراین بیشتر گرده افشانی توسط زنبورها انجام می شود. بهترین راه برای این کار این است که گل های بیشتری بهمراه گرده گل در باغچه خود بکارید.

  5. آیا درختان انار به آفتاب زیادی احتیاج دارند؟

    درختان انار برای رشد و نمو هر روز به آفتاب زیادی احتیاج دارند، بنابراین مطمئن شوید که درخت شما در آفتاب کامل قرار دارد. در صورت لزوم (اگرچه ایده آل نیست)، آن ها می توانند سایه جزئی را تحمل کنند.

  6. درخت انار چه مدت عمر می کند؟

    این درختان میوه بیش از 200 سال در شرایط رشد مناسب زندگی می کنند، اما بیشترین تولید میوه در 15 سال اول طول عمر گیاه اتفاق می افتد.

  7. چگونه از درخت انار مراقبت می کنید؟

    این بسیار مقاوم در برابر خشکسالی است اما با تأمین آب کافی رشد می کند. همچنین یک دوره خیس شدن پا را تحمل می کند. انارها لوم خوب زهکشی شده با pH 5/5-7 را ترجیح می دهند، اما مقدار قابل توجهی قلیایی و سدیم را در خاک تحمل می کنند. باید سالانه با کود دامی یا ترکیب پوسیده مالچ شود

  8. آیا درختان انار برگ خود را از دست می دهند؟

    اگر درخت انار شما برگ های خود را از دست می دهد، این امر می تواند به دلایل طبیعی و غیر مخرب مانند ریزش برگ سالانه باشد. برگ های انار قبل از ریزش روی زمین در پاییز و زمستان، بسیار زرد می شوند.

  9. بهترین کود برای درخت انار چیست؟

    یک درخت انار برای رشد بهتر به نیتروژن کافی نیاز دارد، زیرا نیتروژن از رشد شاخ و برگ و تولید گل هایی که در نهایت میوه می دهند پشتیبانی می کند. شما می توانید از سولفات آمونیوم، یک کود با نیتروژن بالا یا یک فرمول متعادل 10-10-10 استفاده کنید، از بهار پس از شروع رشد درخت شروع می شود.

  10. آیا درختان انار ریشه مهاجم دارند؟

    داشتن یک سیستم ریشه ای غیر تهاجمی و نسبتاً کم عمق، درختان انار را برای رشد در ظروف و گلدان های گل مناسب می کند. انواع زیادی از انارها می توانند تا 6 متر رشد کنند، با این حال، گونه هایی وجود دارند که از 1-2 متر یا حتی از قد کوتاه تر رشد می کنند.

  11. چگونه می توان تشخیص داد که یک گل انار نر است یا ماده؟

    گل های منفرد می توانند عالی باشند، به این معنی که هر دو قسمت نر و ماده با هم در یک گل وجود دارد. سایر گل های موجود در همان درختچه می توانند ناقص باشند، به این معنی که تک جنس هستند. گل های ناقص روی انارها فقط نر هستند، بنابراین گرده تولید می کنند و سپس روی زمین می ریزند.

برای خرید بذر و فروش بذر می توانید از این لینک استفاده کنید.

در صورت داشتن هر گونه پرسش و مشاوره در زمینه خرید بذر میتوانید با شماره 09358504040 تماس بگیرید.

مقاله های مرتبط

43 دیدگاه درباره مقاله “با درخت انار آشنا شویم

  1. Avatar سارا گفت:

    ممنونم بابت راهنماییتون عالی بود

  2. Avatar بابازاده گفت:

    خیلی خوب و مرتب توضیح دادین ممنون از زحماتتون

  3. Avatar jhivar گفت:

    سلام .توضیحات بسیار جامع و به طور کل اطلاعات خوبی دادین نسبت به درخت انار.فقط بنده تماس گرفتم با شماره ایرانسلتون برای ثبت سفارش خططتون خاموش بود.

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      خط 09358504040 تا ساعت 7 بعد از ظهر پاسخگو است

  4. Avatar jhivar گفت:

    من چند درخت انار داریم داخل حیاط منزلمون که الان نزدیک 5 سالشون خیلی هم بهشون رسیدگی میکنیم و رشد خوبی هم دارن ولی تا بحال گل نداده دلیل این مسئله چیه؟ممنون

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انار رو چک کنید ببینید پیوند دارد و یا نه

    2. Avatar مهسا گفت:

      سلام شاید زیاد آبیاریش میکنید

    3. Avatar زنبور عسل گفت:

      سلام شاید نهالش رو اشتباهی از شاخه های نرک گرفتن ((نرک ها بار نمیدن یا خیلی کم میدن))

  5. Avatar غفارلو هستم از تبریز گفت:

    سلام لطفا مرا راهنمایی کنید من در گلدان درخت اناردارم ودرپاسیونگه می دارم ۴عدد گل داده دراین موقع آب بدهم یا نه و چه گودی بریزم

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      بعد از گل دهی از کود فسفر دار استفاده کنید و اینکه میتوانید آبیاری کنید چون داخل گلدان است

    2. Avatar فرزانه گفت:

      سلام من در کانادا زندگی میکنم و هوا بشدت سرد هست اینحا. سال گذشته مقداری دانه انار در گلدان کاشتم و با مراقبت های زیاد الان یک نهال دارم که تقریبا 50 سانتی متر هست الان مدتی است که برگهاش شروع به زرد شدن کرده و میریزند. کمی نگرانم چون کلا درخت در داخل اتاق نگهداری میشود و سرمای بیرون را لمس نمیکند. ممنون میشم راهنمایی کنید .

      1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

        درخت انار نیاز به سرما ی زمستان در حد معقول دارد لذا شما باید این زمستان تقریبی را برای گیاه شبیه سازی کنید تا درخت بتواند رشد کند.

  6. Avatar محمد سید فروتن گفت:

    سلام مشکل درخت انار ما بعد از مصول دهی ترک میخوره وخراب میشود ومحصول ریز میباشد راه حل ما چه میباشد

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای اطلاعات بیشتر به شماره تماس 09358504040 در واتس آپ و یا تلگرام پیغام دهید .

  7. Avatar حمید گفت:

    سلام ببخشید من یه درخت انارداخل حیاطمون دارم هرسال گل میده کمی که بزرگ میشه میرزه میخواستم علتش بدونم باتشکر

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      انار تزیینی است و یا درخت انار مثمر و اینکه درخت پیوند خورده است ؟

  8. Avatar لیلا گفت:

    سلام مرسی از راهنماییتون درخت انار ما چندساله شته داره و چندسال بود میوه هم نمی‌داد امسال بهتر شده اما شته داره اوایل با ای صابون سعی کردیم کنترلش ن کنیم الان که گل داده با آب شته ها رو از درخت میشورم اما نمیدونم چرا زیاد میشن به نظرتون اگه صابون بهشون بزنم گلاشون و یا حشرات دیگه که روی درخت هستند هم نابود میشن ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      از سم دیازنون با نسبت 1 در 1000 استفاده کنید امیدوارم از بین بروند

  9. Avatar ف.ا گفت:

    سلام‌.ممنون از توضیحاتتون.ما اسفند ماه تو حیاط خونمون یه نهال انار کاشتیم الان که تیرماهه حدودا یه ماهه‌ تازه برگ داده ورشدخیلی خیلی کمی داره .اینم بگم که موقع کاشت کود مرغی ریختیم تو خاکش.آیا میتونه دلیلش این باشه؟

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      بله مشکل درخت انار شما ریختن کود مرغی است شما درخت را سوزانده اید

  10. Avatar لیلا گفت:

    درختچه انارم داخل گلدون دو هفته خریدمش اول خیلی برگاش سبز بود الان داره خشک میشه داخل خونست پشت پنجره افتاب گیر البته ما ی منطقه گرم وخشک زندگی میکنیم

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      درختچه انار نیاز به نور آفتاب دارد .

  11. Avatar محسن داوری کیا گفت:

    سلام علیکم درختهای انار که تارعنکبوت میزند باید چکارکنیم درضمن وقتیکه گلهای انار به میوه تبدیل میشود گلهای جدید را حذف کنیم یا باقی بماند اگر باقی بماند میوه خیلی کوچک وبدون استفاده میدهد ممنون از راهنمایی های شما موفق باشید

    1. Avatar حسنا انگورانی گفت:

      برای اطلاعات بیشتر به شماره تماس 09358504040 در واتس آپ و یا تلگرام پیغام دهید .

  12. Avatar علی گفت:

    سلام منطفه مازابل انار همه باغ ها از داغ سیاه میشه چکار بایدکنییم از داخل خراب میشه همه درختان انار

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      لطفا عکس نهالهای خود را به شماره 09358504040 واتس اپ و یا تلگرام کنید.

  13. Avatar محسن گفت:

    سلام.من اوایل اسفند یه درخت تو حیاط کاشتم که بنده خدا از پای درخت خونش در آورده بود.الان که بهار بقیه درختهای انار منطقه برگ دادن ولی این علائم حیایی نداره .بعضی از سرشاخه ها مشخص خشک شدن ولی کلیت درخت هنوز جون داره.چه مشکلی داره .به نظر شما میگیره؟
    راستی من کودی یا چز دیگه ندادم و تو تربت جام که منطقه گرم و خشک زندگی میکنیم.اینجا هم انار جواب میده

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      قطعا نباید به نهال 1 ساله کود داد
      شاید در زمان کاشت نهال انار ریشه ها تکان خورده باشند
      مدتی دست نگه دارید تا اردیبهشت مشخص میشود درخت زنده است و یا مرده

  14. Avatar محمد فروزنده گفت:

    با سلام خسته نباشیدمن نهال انار کاشتم تواوایل فروردین الان که اواخر اریبهشت هست هنوز برگ نداده زیر پوست هم هنوز کمی سبز هست ایا امیدی هست یا نهال جدید جاش بکارم

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      اگر دو ماه زمان برد و برگ نداد دیگر امیدی نیست

  15. Avatar محسن ی گفت:

    سلام ممنون از توضیحات خوبتون
    من سه تا نهال انار توی گلدون دارم که پشت پنجره هستند، اما چندوقتی هست که برگهایشان از پایین نهال به بالا به صورت سبز تیره خشک میشه و میریزه
    به صورتی که رگبرگها کاملا برجسته و مشخصا، علتش چی میتونه باشه؟
    اب هوای اینجا گرم و خشکه البته نور افتاب رو فیلتر کردم براشون و ابیاری منظمی دارند.

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      لطفا عکس از برگها برای شماره 09358504040 واتس اپ کنید.

  16. Avatar Mina گفت:

    سلام من ۴ ماهه درخت انار کاشتم برگ های سبز داشت الان که گل دراورده برگ ها همه زرد شده و بعضی گلها ریخته لطفا بفرمایید چکار کنم سپاس

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      خیلی کلی نوشتید برای اینکه متوجه مشکل بشویم
      میزان نور و آبیاری و اقلیم رو هم بفرمایید تا بهتر بشود راهنمایی کرد.

  17. Avatar منصور گفت:

    بابت اطلاعات خوبتون تشکرمیکنم خدابه کسب وکارتون برکت بده

  18. Avatar نفیسه گفت:

    سلام وقت بخیر
    من سه تا نهال انار توی باغم دارم که یکی دو ساله و دو تا 4 ساله هستن، تنه اصلی یکی از اونها تابستان گذشته خشک شد ولی پاجوش ها بزرگ شدن. فکر می‌کنم رشد خوبی ندارن،
    خاک باغ ماسه ای و سنگلاخی هست و هفته ای یکبار آبیاری میشه
    حالا میخوام بدونم با توجه به آفتاب شدید تابستون اگر اونها به کنار دیوار که بعد از ظهر سایه میشه منتقل کنم آیا بهتر رشد می‌کنند؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      صحبتی از اینکه کدام اقلیم هستید نکردید ولی با توجه به صحبتهای شما لازم به جابجایی درخت های انار نیست درخت انار آفتاب دوست است فقط باید حتما درخت انار را از نظر بیماری ها چک کنید و به دو درخت 4 ساله کود دهی هم انجام شود.

  19. Avatar Behfouz گفت:

    سلام
    درخت انار دارم منتهی خیلی انار ترشی میده به درد رب میخوره .آیا نوع درخت انار ترشه یا مشکلی پیش اومده

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      درخت انار شما نژادش ترش است و بهترین مصرف برای رب است.

  20. Avatar حسین نظر گفت:

    سلام من اهل استان گلستانم .باغ درخت انار میکده وباغ گوجه سبز دارم درخت های انارم ۱ساله هستش آیا کود حیوانی الان باید بدم بهش

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      نهال را کلا بعد از سه سال باید کود دهی کنید تا 3 سال اول کود لازم ندارد.

  21. Avatar رضا گفت:

    سلام
    بعضی از شاخه های درختان انارمون یکدفعه ویکشبه خشک میشن لطفا بفرمائیدعلتش چیست؟
    انارهای سه چهار سالمون میوه زیادی میده اما خیلی هاش درزمان گل ویا ابتدای تبدیل به میوه میریزند علتش چیه؟

    1. Avatar حمیدرضا انگورانی گفت:

      برای کمک کردن به این مسئله حتما باید درخت ها را از نزدیک ببینیم تا متوجه مریضی درخت بشویم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *